Tips, tankar & råd


Hur broderar man?

Alla våra broderier utgår från det räknade korsstygnet, det vill säga två korslagda stygn. Vi bifogar alltid en broderad provlapp där du ganska enkelt kan se hur du ska göra.

Många är noga med att allt ska vara perfekt. Att en ska följa mönstret till punkt och pricka,  och om man broderat ett stygn på fel plats enligt mönstret så ska man ta upp och göra om. Vi tänker inte riktigt så. Vi tänker att om det ser bra ut så blir det bra. Mönsterkonstruktören har gjort sitt, vi gör vad vi kan för att följa mönstret men ibland räknar en fel och det behöver inte göra så mycket så länge man är nöjd själv. Och har kul. Broderi ska vara kul :)

Men om vi ändå ska ge några tips & råd så är ett, brodera korsen åt samma håll. Du får då ett jämnare och mer harmoniskt slutresultat.

Ofta rekommenderas man att utgå från mitten på både mönster och väv när man ska starta upp sitt broderi.

Vi på Mönsteriet & Co föredrar dock att börja brodera i en kant/ett hörn för enkelhetens skull.

Hur du än väljer att göra så är det viktigt att du tänker till vart på väven du placerar ditt första stygn. Detta för att du inte efter några timmars broderande ska upptäcka att allt inte kommer få plats på väven. Våra vävar är väl tilltagna så du kommer inte behöva fundera så mycket, det kommer gå fint.


I våra broderikit är garnet förklippt i längder om cirka 50 centimeter, varje tråd består i sin tur av 6 tunna tunna trådar. Dela dessa två om två. Detta kan kännas lite stökigt första gången men du lär dig snabbt. Trä tråden  och börja brodera. (liten film om detta finns på instagram)

När en tråd närmar sig sitt slut så fäst den på baksidan genom att trä den genom de 3-4 senast broderade stygnen, då undviker du ett virrvarr av lösa trassliga trådar senare i ditt projekt. Försök också finna genvägar under broderiets gång, alternativt fäst ofta så slipper du onödiga trådbroar på baksidan.


Då du köpt ett broderikit från oss får du ett mönster med ett färgschema, där du kan se vart på väven stygnen är tänkta att broderas i förhållande till varandra, och också vilka färger som är tänkta att användas.

En ruta på mänstret motsvarar ett stygn på väven.


När du är klar med ditt broderi så rekommenderar vi att du stryker det lätt för att få bort de veck som skapats i väven under resans gång. För att undvika missfärgningar från strykjärnet rekommenderar vi att stryka med baksidan uppåt. Du kan också tvätta upp broderiet med lite ljummet vatten och lite diskmedel om det behövs. Av egen erfarenhet rekommenderas ej att ha kaffekoppen ståendes för nära ett pågående broderi. Ej heller att måla naglarna och bara nästan låta dem torka klart innan du trär tråd i nål......  ;)

Efter strykning och eventuell tvätt är det dags för val av ram och slutmontering. En spik på väggen och du är klar och förhoppningsvis inspirerad till att starta upp ditt nästa broderiprojekt.


Lycka till